Micro cracks i solcellepaneler

Har du hørt om, eller set, micro cracks i et solcellepanel?
Det er ikke noget der kan ses med det blotte øje, og sikkert derfor er det heller ikke noget der bliver gået særligt meget op i, på det danske solcellemarked. Det burde man imidlertid gøre, idet micro cracks i et solcellepanel, med sikkerhed vil udvikle sig med tiden, og få dele af panelets celler til at miste effekt.

Billedet herunder viser en enkelt solcelle, med 2 micro cracks. Pga udformningen vil ca. 25% af denne celle dø over tid, idet området mellem de 2 cracks, vil miste forbindelsen ud til begge busbars (de 2 sorte streger, som normalt ses som et fortinnet bånd i panelerne). Området mellem de 2 cracks er allerede blevet en anelse mørkere end resten af cellen, men når cellens fingers (de fine streger på tværs af cellens busbars), som er printet på cellens overflade, bliver udsat for vejr og vind (temperaturskift og rusk) vil de til sidst knække. Når cellens fingers knækker, vil området mellem de 2 cracks miste forbindelsen til begge busbars, hvorfor elektronerne i cellen ikke længere vil kunne komme væk, og dermed være med til at skabe den nødvendige strøm i panelet, som dermed mister af sin effekt.

Micro cracks kan ikke nødvendigvis ses på en flashtest (Standard Test Conditions), hvorfor en flashtest af panelet fra producenten hverken kan fortælle noget om panelets tilstand mht. micro cracks når det forlader fabrikken, eller når det lander hos kunden. Se fx denne video, hvor der foretages flashtest og undersøgelse af microcracks både før og efter en droptest af et Sveigaard Green Energy solcellepanel. Testen viser tydeligt, hvor lidt panelets powercurve påvirkes af droptesten, mens antallet af micro cracks stiger drastisk.

Image

 

Alt dette var helt nyt stof for mig, da jeg tidligere på ugen var hos MBJ services i Hamburg, for at få undervisning i deres mobile PV-testcenter, som min arbejdsgiver Sveigaard Green Energy, netop har investeret i. Målet med investeringen er, at kunne foretage stikprøvetests på egne paneler ved modtagelse, foretage test af paneler i forbindelse med opsætning fx ved større solcelleprojekter, samt naturligvis foretage test på allerede opsatte anlæg, hvor der er tvivl om hvorvidt anlæggets ydelse skyldes dårlige paneler eller blot skyldes et for optimistisk skøn fra sælgers side ved salget af anlægget.  

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s